Σχιζοφρένειας συνέχεια…

210412 TELEIA KAI PAVLA 188 A

Έγραψα την περασμένη εβδομάδα ότι η Ελλάδα είναι η χώρα του λαμπρού ήλιου, της καταγάλανης και σαγηνευτικής θάλασσας, της πανέμορφης φύσης και της ανείπωτης γραφειοκρατίας! Τουτέστιν είναι η χώρα της τρέλας όπου για να επιβιώσεις επιχειρηματικά, αλλά πολλές φορές και σαν ιδιώτης, χρειάζεσαι να έχεις συνεχώς δίπλα σου έναν παντογνώστη λογιστή, έναν πανέξυπνο δικηγόρο και έναν άριστο καρδιολόγο! Από πού να αρχίσει κανείς και πού να τελειώσει!

Read More »

Από σχιζοφρένεια καλά πάμε…

210405 TELEIA KAI PAVLA 187 A

Ελλάδα… Η χώρα του λαμπρού ήλιου, της καταγάλανης και σαγηνευτικής θάλασσας, της πανέμορφης φύσης και της ανείπωτης γραφειοκρατίας! Ελλάδα… Η χώρα όπου το αυτονόητο δεν υπάρχει ούτε στα… αζήτητα! Ελλάδα… Η χώρα των δημιουργικών ατόμων (που μεγαλουργούν όταν βγουν εκτός συνόρων) και του θλιβερού δημόσιου. Ελλάδα… Η χώρα όπου το εύκολο γίνεται πανεύκολα δύσκολο αλλά το δύσκολο πολύ δύσκολα γίνεται εύκολο. Ελλάδα… Η χώρα όπου σε αναγκάζουν να παρανομήσεις για να κάνεις τη δουλειά σου.

Read More »

Σημεία των καιρών…

210329 TELEIA KAI PAVLA 186 A

Ξηρασία διάρκειας, πριν δύο-τρία χρόνια, στην Αυστραλία. Απίστευτες σε έκταση πλημμύρες, πριν λίγες μέρες, στη μεγάλη αυτή χώρα του νότου. Χιόνι στην Έρημο της Σαχάρας και για πρώτη φορά σε περιοχές της Μέσης Ανατολής. Φοβερή σε ένταση και έκταση κακοκαιρία στις Ηνωμένες Πολιτείες με χιονοπτώσεις, πλημμύρες και πολικό ψύχος. Τεράστιες πυρκαγιές που προκαλούν τρόμο στον Αμαζόνειο και σε άλλες περιοχές του ταλαίπωρου πλανήτη.

Read More »

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος…

210322 TELEIA KAI PAVLA 185 A

Οδεύουμε το δεύτερο χρόνο της πανδημίας και όλα δείχνουν ότι ο δρόμος θα είναι μακρύς και δύσκολος. Ήδη τα κρούσματα παγκοσμίως πλησιάζουν τα 125 εκατομμύρια ενώ οι θάνατοι από τον κορωνοϊό τα 3 εκατομμύρια. Μόνη ελπίδα για την αντιμετώπιση αυτής της πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης είναι να τηρούμε τα μέτρα προστασίας (να κρατάμε κοινωνικές αποστάσεις, να φοράμε μάσκες κτλ) και τα εμβόλια. Τα δυτικά, τα ρωσικά και τα κινέζικα. Όμως η παραγωγή και η διάθεση των εμβολίων είναι γεμάτες προβλήματα. Θα έπρεπε, λοιπόν, οι ταγοί του κόσμου να στρέψουν την προσοχή τους στην επίλυση των προβλημάτων. Αντ’ αυτού, όμως, τα εμβόλια έχουν γίνει αντικείμενο πολιτικών αντιπαραθέσεων και συγκρούσεων συμφερόντων των κολοσσών της φαρμακοβιομηχανίας!

Read More »

Μια νέα αρχή – 6

210315 TELEIA KAI PAVLA 184 A

Είχαμε επί τέλους φτάσει στο Σίδνεϊ. Μετά από ένα αεροπορικό ταξίδι 36 και πλέον ωρών ήταν δύσκολο να πιστέψεις ότι πατούσες στη γη! Το αεροδρόμιο του Σίδνεϊ, το 1970, ήταν ελαφρώς καλύτερο του Ελληνικού της Αθήνας! Μετά τον έλεγχο διαβατηρίων και τη συνάντησή μας με την ομάδα… υποδοχής (γιαγιά, θείες και ξαδέλφια – από την πλευρά της μητέρας μου) κατευθυνθήκαμε προς την έξοδο. Εκείνο που μου έκανε εντύπωση ήταν τα αμέτρητα χαρτάκια που ήταν καρφιτσωμένα σε ειδικούς πίνακες.

Read More »

Μια νέα αρχή – 5

210308 TELEIA KAI PAVLA 183 A

Πετούσαμε ήδη τέσσερεις ώρες με προορισμό το Σίδνεϊ. Από ψηλά και μέσα στο σκοτάδι οι συστάδες των φώτων των χωριών και των πόλεων έκαναν παρέλαση κάτω από τα φτερά του αεροπλάνου της Qantas. Στο βάθος άστραφτε. Κάπου μακριά έβρεχε. Όσο και αν προσπαθούσα να κοιμηθώ δεν τα κατάφερνα. Οι σκέψεις με κρατούσαν άγρυπνο. Πολλά τα σχέδια για το αύριο. Σπουδές και αγώνας για την επιβίωση σε ένα τόπο που είχα ακούσει ότι πρόσφερε πολλά. Τον ειρμό των σκέψεών μου διέκοψε η φωνή του κυβερνήτη: «Κυρίες και κύριοι σε λίγο φθάνουμε στην Τεχεράνη… Σας παρακαλούμε βάλετε τις ζώνες… Σας υπενθυμίζουμε ότι κατά την προσγείωση απαγορεύεται το κάπνισμα…»

Read More »

Μια νέα αρχή – 4

210222 TELEIA KAI PAVLA 182 A

Το τετρακινητήριο τζετ, που θα μας πήγαινε στους Αντίποδες, είχε αρχίσει σιγά-σιγά να τροχιοδρομεί προς την αρχή του ενός διαδρόμου. Ήταν το πρώτο στάδιο της διαδικασίας απογείωσης. Κοιτούσα έξω από το παράθυρο θέλοντας να απαθανατίσω όσες περισσότερες εικόνες μπορούσα από την Ελλάδα που άφηνα. Στα γύρω καθίσματα οι Αγγλίδες προσκοπίνες είχαν στήσει πάρτι. Έλεγαν αστεία, γελούσαν, πείραζε η μία την άλλη. Τα φωτάκια «Προσδεθείτε» και «Μη καπνίζετε» είχαν ανάψει. Ναι, να μην εκπλήττονται οι νεώτεροι, τότε επιτρεπόταν το κάπνισμα μέσα στα αεροπλάνα με εξαίρεση την ώρα της απογείωσης και προσγείωσης!

Read More »

Μια νέα αρχή – 3

210215 TELEIA KAI PAVLA 181 A

Το ταξίδι προς την Αθήνα και από εκεί προς το μακρινό νότο, την Αυστραλία, συνεχιζόταν αργά αλλά σταθερά. Το λεωφορείο πέρασε με χαμηλή ταχύτητα από τη Γέφυρα της Διώρυγας της Κορίνθου για να απολαύσουμε τη θέα και λίγο αργότερα ο οδηγός μας ανακοίνωνε ότι πλησιάζαμε τη διαβόητη Κακιά Σκάλα. Μια περιοχή που τρόμαζε τους Αρχαίους Έλληνες αλλά και τους σύγχρονους για διαφορετικούς βέβαια λόγους.

Read More »

Μια νέα αρχή – 2

210208 TELEIA KAI PAVLA 180 A

Το μακρινό μου ταξίδι για τους Αντίποδες άρχισε στις 24 του Γενάρη του 1970. Ήταν δύσκολα εκείνα τα χρόνια. Οι καταστροφικοί σεισμοί του 1953 είχαν καταρρακώσει την οικονομία του νησιού και είχαν ανοίξει και πάλι τους δρόμους της μετανάστευσης. Η προηγούμενη μαζική φυγή από τη δοκιμαζόμενη Κεφαλλονιά, αλλά και πολλές άλλες περιοχές της Ελλάδας, είχε γίνει στα τέλη της δεκαετίας του 1940 μετά τη λαίλαπα που σκόρπισε ο πόλεμος, η κατοχή και ο αναθεματισμένος εμφύλιος.

Read More »

Μια νέα αρχή – 1

210201 TELEIA KAI PAVLA 179 A

Ήταν Γενάρης του 1970. Οι μέρες περνούσαν γρήγορα και όσο το ημερολόγιο μαδούσε τόσο ένιωθα τον ψυχολογικό μου κόσμο να στροβιλίζεται ανεξέλεγκτα. Πλησίαζε η μέρα που θα εγκατέλειπα ότι είχα αγαπήσει για να αρχίσω το μεγάλο μου ταξίδι προς το νότο, την Αυστραλία. Εκεί που θα κυνηγούσα τα όνειρά μου. Ήταν ένας όμορφος ηλιόλουστος Γενάρης. Από μέρες είχα αρχίσει να αποχαιρετώ συγγενείς, συμμαθητές και φίλους.

Read More »