Πόσο ενωμένη είναι η ΕΕ;

201204 TELEIA KAI PAVLA 171 A

Έρχεται η ώρα της κρίσης. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα κληθεί σε λίγα εικοσιτετράωρα να αποφασίσει τα μέτρα κατά της Τουρκίας για την πειρατική πολιτική της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο. Θα είναι μια απόφαση σταθμός στην ιστορία της ΕΕ. Η μέχρι τώρα στάση της απέναντι στην Τουρκία κάθε άλλο παρά αισιοδοξία εμπνέει. Η Ενωμένη Ευρώπη είναι μια ιδέα που παρότι καλή χρειάζεται πολύ δουλειά για να επιτευχθεί. Η κάθε χώρα έχει διαφορετικά συμφέροντα και αυτά προασπίζει αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις που θα έχουν σε άλλες χώρες-μέλη.

Read More »

Μεταναστευτικά

201127 TELEIA KAI PAVLA 170 A

Έχω προσωπική εμπειρία από τη ζωή στην ξενιτιά αφού το μεγαλύτερο μέρος της ζωής μου το πέρασα στο εξωτερικό. Ήμουνα τυχερός γιατί η απόφασή μου να μεταναστεύσω στην Αυστραλία αποδείχτηκε σωστή. Η χώρα αυτή μου έδωσε αμέτρητες ευκαιρίες και της έδωσα τα νεανικά μου χρόνια. Έτσι είναι στη ζωή, δίνεις για να πάρεις. Την αγάπησα σα δεύτερη πατρίδα μου και μού λείπει τώρα που ζω στην Ελλάδα όπως μου έλειπε η Ελλάδα όταν ζούσα στην Αυστραλία. Είναι δύσκολο, αφάνταστα δύσκολο, όταν γνωρίζεις δύο πατρίδες. Θυμάσαι, συγκρίνεις, αναπολείς!

Read More »

Η ζωή στην… κατάψυξη!

201120 TELEIA KAI PAVLA 169 A

Όταν η καραντίνα, λόγω κορωνοϊού, σε έχει περιορίσει μέσα στο χώρο του σπιτιού σου, η ζωή γίνεται μονότονη όσο και αν προσπαθείς να τη στολίσεις με κάθε λογής δραστηριότητες. Τα έχω δοκιμάσει όλα. Καθαρίζω την αυλή δύο φορές την ημέρα. Κλαδεύω κάθε μέρα σε σημείο που κοντεύουν να μείνουν μόνο οι ρίζες των δένδρων και φυτών. Σκουπίζω το πλακόστρωτο πρωί και βράδυ. Έχω καθαρίσει δεν ξέρω και εγώ πόσες φορές την αποθήκη και το γκαράζ σε βαθμό που έχουν… αδειάσει.

Read More »

Το όπλο της λογικής…

201113 TELEIA KAI PAVLA 168 A

Ζούμε σε μια εποχή ξέφρενου παραλογισμού! Πριν συνεχίσω θέλω να τονίσω ότι είμαι κάθετα ενάντιος σε κάθε μορφή ρατσισμού. Αλλά, υπάρχουν και όρια που προστάζει η λογική. Έχουμε καταντήσει ο πόλεμος κατά του ρατσισμού να έχει γίνει ρατσιστικός! Ας πάρουμε το σχετικά νέο φρούτο της εποχής, το αποκαλούμενο «πολιτική ορθότητα». Αυτή η «κυρία» λοιπόν προστάζει ότι η πλειοψηφία δεν πρέπει να προβαίνει σε πράξεις που θίγουν τη μειοψηφία. Σωστό και δίκαιο.

Read More »

Ξύπνησαν μνήμες

201106 TELEIA KAI PAVLA 167 A

Στιγμές δύσκολες, τραγικές ζουν τις μέρες αυτές οι κάτοικοι της Σάμου μετά το καταστροφικό σεισμό της 30ης Οκτωβρίου που συνοδεύτηκε από τρία μικρά τσουνάμι. Οι ζημιές πολλές αλλά εκείνο που συγκλόνισε περισσότερο είναι ο τραγικός θάνατος δύο παιδιών. Εκείνος ήταν 17 και εκείνη μόλις 15! Μόλις πληροφορήθηκα το γεγονός τηλεφώνησα σε ένα φίλο από τα παλιά που ζει τα τελευταία χρόνια στη Σάμο. Με τον Κώστα είχα γνωριστεί στη δεκαετία του 1970 στο Σίδνεϊ.

Read More »

Ο κύκλος της ζωής…

201030 TELEIA KAI PAVLA 166 A

Ήταν μια βροχερή μέρα του Δεκέμβρη του 1969. Ήταν μια μέρα σταθμός για μένα αφού αποτελούσε την αρχή ενός νέου και σημαντικού κεφαλαίου της ζωής μου. Μόλις είχα απολυθεί από το Πολεμικό Ναυτικό και –μαζί με το φίλο και συσπουδαστή μου, Τάκη– έπαιρνα το λεωφορείο του ΚΤΕΛ για την Κεφαλλονιά. Το ταξίδι πολύωρο αφού η παλιά εθνική οδός Αθήνα-Πάτρα κάθε άλλο από εθνική οδός ήταν!

Read More »

Εκσυγχρονισμός ή εκτροχιασμός…

201023 TELEIA KAI PAVLA 165 A

«Η Ελλάδα, λέει το γνωστό εμβατήριο, ποτέ δεν πεθαίνει». Σωστά. Είναι αδύνατο να πεθάνει ένας πεθαμένος. Το στοίχημα είναι πώς θα την αναστήσουμε και θα την κρατήσουμε στη ζωή. Σίγουρα όχι με τις μεθόδους των κυβερνώντων. Σημερινών και χθεσινών. Χρειάζεται τόλμη, διορατικότητα, αποφασιστικότητα και απαλλαγή από το σύνδρομο του πολιτικού κόστους που επισείουν οι τολμηρές αποφάσεις. Η Ελλάδα χρειάζεται άμεσα εκσυγχρονισμό. Στη δομή της διοίκησης αλλά και στον τρόπο που οι κυβερνήσεις νομοθετούν.

Read More »

Καλώς ήρθατε στο αύριο…

201016 TELEIA KAI PAVLA 164 A

Η ζωή μας αλλάζει και όχι απαραίτητα μόνο λόγω κορωνοϊού! Η τεχνολογία είναι αυτή που έχει φέρει ήδη τεράστιες αλλαγές και οι οποίες στο κοντινό μέλλον θα είναι, σύμφωνα με τους ειδικούς, πιο πολλές και πιο συχνές. Στον τομέα της τυπογραφίας, για παράδειγμα, οι αλλαγές που σημειώθηκαν τα τελευταία 30 χρόνια είναι πιο πολλές και ριζοσπαστικές από αυτές που σημειώθηκαν τα προηγούμενα 1200 χρόνια! Η τυπογραφία –που την έχω ζήσει από πολύ κοντά– ξεκίνησε από την ανάγκη να αναπαραχθούν κείμενα πιο γρήγορα και πιο φθηνά.

Read More »

Η καλή μας η κυρά Τίτσα…

201009 TELEIA KAI PAVLA 163 A

Η Αρχαία Ελλάδα είναι η μητέρα της δημοκρατίας. Η Αρχαία Ελλάδα είναι το λίκνο του πολιτισμού. Η Νέα Ελλάδα είναι και η γεννήτρα, δυστυχώς, της κυράς Τίτσας. Γενικά η Αρχαία Ελλάδα ήταν μια χώρα που δημιουργούσε. Έδωσε τα φώτα στον κόσμο αλλά οι σημερινοί Έλληνες δεν κράτησαν ούτε ένα… κερί για να βλέπουν πού πάνε! Έτσι, βαδίζουν στα τυφλά μέσα στα σκοτάδια και συνεχώς σκοντάφτουν και τρώνε τα μούτρα τους.

Read More »

Από το παράθυρό μου βλέπω…

201002 TELEIA KAI PAVLA 162 A

Από το παράθυρο του γραφείου μου απολαμβάνω, συνήθως, μια υπέροχη θέα. Αριστερά ξεδιπλώνεται ο επιβλητικός Αίνος, το μεγάλο βουνό της Κεφαλλονιάς και στους πρόποδες του τα χωριά της Εικοσιμίας, τα Βλαχάτα, τα Σιμωτάτα, τα Λουρδάτα… Δεξιά διάσπαρτα τα χωριά της Λειβαθούς. Μπροστά απλώνεται το Ιόνιο Πέλαγος και στο βάθος, ξαπλωμένη στα γαλάζια νερά του, η Ζάκυνθος. Όπου και να κοιτάξω η ματιά μου αναπαύεται πάνω σε ένα γαλήνιο τοπίο που σε ηρεμεί.

Read More »