Η γλώσσα μας στο εκτελεστικό…

200918 TELEIA KAI PAVLA 161 A

Η ποιότητα των τηλεοπτικών προγραμμάτων πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο. Είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο που στην Ελλάδα παρουσιάζει ιδιαίτερη έξαρση. Οι τηλεοπτικοί σταθμοί φιλοξενούν προγράμματα που προσβάλλουν τη νοημοσύνη αλλά και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια η οποία τηλεοπτικά έχει σταλεί στα αζήτητα! Δεν υπάρχει καμιά σύγκριση με τα προγράμματα, για παράδειγμα, των δεκαετιών του 1970, 80 και 90. Τότε τα προγράμματα, είτε ήταν ενημερωτικά είτε ψυχαγωγικά, είχαν κάτι να πουν. Μόρφωναν, παραδειγμάτιζαν. Διεύρυναν τον πνευματικό ορίζοντα των θεατών.

Read More »

Φλόγες και τροχαία…

200911 TELEIA KAI PAVLA 160 A

Ποιος Ερντογάν! Ποιο θερμό επεισόδιο και κουραφέξαλα! Έχουμε αμέτρητα θερμά επεισόδια κάθε καλοκαίρι χωρίς ο Τούρκος σουλτάνος να κουνάει το δακτυλάκι του. Στο Ελλάντα έχουμε τόσους ανεγκέφαλους που είναι ικανοί να την αφανίσουν από προσώπου γης χωρίς να πέσει τουφεκιά. Με λίγα κουτιά σπίρτα, κανά-δυό αναπτήρες εν ανάγκη και μερικά στουπιά ποτισμένα με βενζίνη δεν αφήνουν τίποτα άκαυτο. Ακόμα και οι ναζί με τα φλογοβόλα τους έκαναν λιγότερη ζημιά στη φύση!

Read More »

Η ορθότητα… στράβωσε

200904 TELEIA KAI PAVLA 159 A

Το ξεκαθαρίζω από την αρχή με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο. Είμαι εναντίον κάθε μορφής διάκρισης. Όμως, υπάρχει ένα «αλλά». Πιστεύω ότι η κατάσταση έχει ξεφύγει και η λεγόμενη «πολιτική ορθότητα» στράβωσε τόσο πολύ που έχει γίνει πια αντικείμενο ειρωνείας. Σύμφωνα με τη Βικιπαίδεια «…Ως πολιτική ορθότητα αναφέρεται η αποφυγή εκφράσεων ή ενεργειών που πιστεύεται ότι αποκλείουν, περιθωριοποιούν ή προσβάλλουν ομάδες ανθρώπων που μειονεκτούν κοινωνικά ή γίνονται διακρίσεις εις βάρος τους.

Read More »

Στού κορωνοϊού τον καιρό…

200828 TELEIA KAI PAVLA 158 A

Ελλάδα. Μια χώρα 10,5 εκατομμυρίων κατοίκων από τους οποίους: 10,5 εκατομμύρια είναι επιδημιολόγοι. 10,5 εκατομμύρια λοιμωξιολόγοι. 10,5 εκατομμύρια αιματολόγοι. 10,5 εκατομμύρια ενδοκρινολόγοι. 10,5 εκατομμύρια μικροβιολόγοι. 10,5 εκατομμύρια αλλεργιολόγοι. 10,5 εκατομμύρια ειδικοί σε ότι αφορά τη δημόσια υγεία. 10,5 εκατομμύρια όποιας ειδικότητας σας κατέβει στο κεφάλι! Βέβαια ανάμεσα στα εκατομμύρια των επιστημόνων υπάρχουν και 10,5 εκατομμύρια που χρειάζονται άμεσα τη βοήθεια γιατρών των προαναφερθεισών ειδικοτήτων και ορισμένων άλλων.

Read More »

Υπάρχουν ακόμα άνθρωποι

helping hand with the sky background

Το πιο σπάνιο πράγμα σε τούτο τον κόσμο είναι η ανθρωπιά. Η αγάπη για το συνάνθρωπό μας και ο σεβασμός προς τον πλανήτη που μας φιλοξενεί. Η ανθρωπότητα έχει καταντήσει, δυστυχώς, απάνθρωπη. Αδιαφορούμε για τον πόνο του άλλου, τη δυστυχία του, τη μιζέριά του, την πείνα του. Όταν ο πόνος, η δυστυχία, η μιζέρια και η πείνα δεν μας αγγίζουν, ζούμε πανευτυχείς. Ας πεθάνουν οι άλλοι. Δικό τους το πρόβλημα.

Read More »

Αύγουστος του 1953: Οι ώρες τής οδύνης

200812 1953 EARTHQUAKES - ARGOSTOLI

Ήταν μαγικές μέρες του Αυγούστου. Καταγάλανος ουρανός, ήρεμη και σαγηνευτική θάλασσα, γαλήνια φύση… Τα Επτάνησα – όπως και η υπόλοιπη Ελλάδα – προσπαθούσαν να συνέλθουν από τις τραγικές συνέπειες τού πολέμου και τού εμφύλιου σπαραγμού. Αύγουστος του 1953. Δύσκολες μέρες. Ο αγώνας για την επιβίωση συνεχής και αδυσώπητος με τη μετανάστευση να ερημώνει τα Ιόνια Νησιά. Ήταν ένας Αύγουστος που επιφύλασσε για τα όμορφα Επτάνησα ακόμα τραγικότερες μέρες.

Read More »

Λίγα από όλα…

190812 TELEIA KAI PAVLA 156 A

Το χρήμα ανοίγει την όρεξη για περισσότερο χρήμα. Ευτυχώς, όμως που υπάρχουν και οι εξαιρέσεις. Αυτοί που χορταίνουν και αποφασίζουν να προσφέρουν στους πεινασμένους. Ένας από αυτούς είναι ο Μπέρνι Μάρκους, ο Αμερικανός που δεσμεύτηκε να δώσει το 90% από τα 5,9 δισ. δολάρια της προσωπικής του περιουσίας σε φιλανθρωπικούς σκοπούς. Να σημειωθεί ότι ο κροίσος από την Ατλάντα έχει ήδη χαρίσει πάνω από 2 δισεκατομμύρια στο διάβα της ζωής του!

Read More »

Στη μνήμη του Γιάννη…

190805 TELEIA KAI PAVLA 155 AA

Δύο πράγματα ο άνθρωπος δεν μπορεί να θυμάται. Τον ερχομό του και το φευγιό του από τούτη τη ζωή. Για όλα τα άλλα μπορεί να έχουμε μνήμες. Ευχάριστες, δυσάρεστες ή συναισθηματικά αδιάφορες. Ένα από τα πράγματα που εγώ θυμάμαι έντονα και με ανάμικτα συναισθήματα ήταν μετανάστευσή μου στους Αντίποδες… Οι στρατιωτικές μου υποχρεώσεις προς τη μητέρα πατρίδα είχαν ολοκληρωθεί το Δεκέμβριο του 1969. Λίγες μόλις εβδομάδες αργότερα, στα τέλη του Γενάρη, είχε προγραμματισθεί το ταξίδι μου στην άλλη άκρη της γης, στην Αυστραλία.

Read More »

Σκόρπιες σκέψεις…

190729 TELEIA KAI PAVLA 154 A

Είμαι φανατικός φίλαθλος. Μου αρέσουν τα περισσότερα ομαδικά και ατομικά αθλήματα. Την ίδια ώρα, απεχθάνομαι ορισμένα γιατί απλά είναι βάρβαρα σε βαθμό κτηνώδη. Ένα από αυτά είναι η πυγμαχία. Δεν μπορώ πραγματικά να καταλάβω πώς δύο άνθρωποι κτυπιούνται αλύπητα μετατρέποντας τα πρόσωπά τους σε άμορφες αιμόφυρτες μάζες και μετά τη λήξη του αγώνα αγκαλιάζονται για να συγχαρεί (υποτίθεται) ο ηττημένος το νικητή!

Read More »

Για να δούμε άσπρη μέρα…

190722 TELEIA KAI PAVLA 153 A

Έχουμε, λοιπόν, νέα κυβέρνηση στην Ελλάδα. Ελπίδα και ευχή μου είναι να αποκτήσουμε και μια νέα Ελλάδα. Οι σκέψεις αυτές δεν έχουν απολύτως καμιά πολιτική χροιά. Κάθε φορά που γίνονται εκλογές, την ίδια ελπίδα και την ίδια ευχή εκφράζω. Και πάντα μένω με την ελπίδα, που ως γνωστόν πεθαίνει τελευταία. Όσο για τις ευχές μου, ακόμα περιμένω να «πιάσουν». Καλές οι ελπίδες και οι ευχές αλλά για να έχουμε μια νέα Ελλάδα χρειάζονται κυρίως μυαλό και πολιτική βούληση. Η μέχρι σήμερα ιστορία έχει αποδείξει ότι και το ένα και το άλλο είναι είδη δυσεύρετα στη χώρα μας.

Read More »