Η επερχόμενη καταστροφή…

210510 TELEIA KAI PAVLA 192 A

Ποιος κορωνοϊός και πράσινα άλογα. Αυτό που έρχεται με μεγάλη ταχύτητα θα είναι πολύ πιο θανατηφόρο, απίστευτα πιο καταστροφικό και τρομακτικά οδυνηρό και για την επέλαση αυτού του κακού την ευθύνη φέρει ο ίδιος ο άνθρωπος που εθελοτυφλεί, αρνούμενος πεισματικά να παραδεχτεί τις συνέπειες των πράξεων του! Δύο είναι οι βασικές γενεσιουργές αιτίες της επερχόμενης συμφοράς που αν δεν αντιμετωπιστούν έγκαιρα, τα παιδιά και κυρίως τα εγγόνια μας (δεν τολμώ να μιλήσω για τα δισέγγονά μας) θα δουν πράγματα που εμείς δεν μπορούμε ούτε να φανταστούμε!

Read More »

Συγκρίσεις που πληγώνουν (2)…

210503 TELEIA KAI PAVLA 191 A

Και επιστρέφει ο ξενιτεμένος στην πατρίδα γεμάτος όνειρα να ξαναζήσει αυτά που άφησε όταν έπαιρνε το δρόμο της φυγής. Να ξανασυναντήσει αγαπημένα του πρόσωπα, συγγενείς και φίλους. Να περπατήσει ξανά στους δρόμους των αναμνήσεων του. Να σμίξει το σήμερα με το χθες. Ο αδυσώπητος, όμως, χρόνος δεν έχει αφήσει τίποτα ανέπαφο. Τα πάντα φαντάζουν διαφορετικά. Άλλα λίγο και άλλα πολύ. Άλλα προς το καλύτερο και άλλα πάλι προς το χειρότερο. Η αγάπη του για τα πατρώα εδάφη τον κάνει να παραβλέπει τις αλλαγές.

Read More »

Συγκρίσεις που πληγώνουν…

210426 TELEIA KAI PAVLA 190 A

Έγραψα την περασμένη εβδομάδα ότι ο Έλληνας έχει μια τάση φυγής από την πατρώα γη. Οι λόγοι που τον οδηγούν «σε άλλη γη σε άλλα μέρη», πολλοί. Κυριότερος η δίψα του για ένα καλύτερο αύριο. Έτσι άφηνε (και δυστυχώς εξακολουθεί να αφήνει) ότι αγάπησε για να ριχτεί στην εκμετάλλευση των ευκαιριών που του προσφέρουν άλλες χώρες. Οι περισσότεροι Έλληνες μετανάστες καταφέρνουν να πετύχουν τους στόχους τους και να εξασφαλίσουν μια καλύτερη ζωή για τους ίδιους και τις οικογένειές τους, δουλεύοντας σκληρά στη νέα τους πατρίδα.

Read More »

Ευχή ή κατάρα;

210419 TELEIA KAI PAVLA 189 A

Το’ χει το DNA του Έλληνα να μην τον χωράει ο τόπος του. Από χιλιάδες χρόνια πίσω, πότε η ανάγκη και πότε η ακόρεστη αγάπη του για περιπέτεια και η δίψα του να γνωρίσει νέους τόπους, είχαν σαν αποτέλεσμα να εγκαταλείπει τον τόπο που γεννήθηκε και να παίρνει το δρόμο για την ξενιτειά. Στην αρχαιότητα άφηνε την πατρώα γη για να δημιουργήσει αποικίες άλλοτε με την εντολή της πόλης-κράτους και άλλοτε με δική του ατομική πρωτοβουλία. Σε πολλές περιπτώσεις οι αποικίες που δημιουργούσε ανθούσαν σε βαθμό που ξεπερνούσαν σε δύναμη τη μητέρα πόλη.

Read More »

Σχιζοφρένειας συνέχεια…

210412 TELEIA KAI PAVLA 188 A

Έγραψα την περασμένη εβδομάδα ότι η Ελλάδα είναι η χώρα του λαμπρού ήλιου, της καταγάλανης και σαγηνευτικής θάλασσας, της πανέμορφης φύσης και της ανείπωτης γραφειοκρατίας! Τουτέστιν είναι η χώρα της τρέλας όπου για να επιβιώσεις επιχειρηματικά, αλλά πολλές φορές και σαν ιδιώτης, χρειάζεσαι να έχεις συνεχώς δίπλα σου έναν παντογνώστη λογιστή, έναν πανέξυπνο δικηγόρο και έναν άριστο καρδιολόγο! Από πού να αρχίσει κανείς και πού να τελειώσει!

Read More »

Από σχιζοφρένεια καλά πάμε…

210405 TELEIA KAI PAVLA 187 A

Ελλάδα… Η χώρα του λαμπρού ήλιου, της καταγάλανης και σαγηνευτικής θάλασσας, της πανέμορφης φύσης και της ανείπωτης γραφειοκρατίας! Ελλάδα… Η χώρα όπου το αυτονόητο δεν υπάρχει ούτε στα… αζήτητα! Ελλάδα… Η χώρα των δημιουργικών ατόμων (που μεγαλουργούν όταν βγουν εκτός συνόρων) και του θλιβερού δημόσιου. Ελλάδα… Η χώρα όπου το εύκολο γίνεται πανεύκολα δύσκολο αλλά το δύσκολο πολύ δύσκολα γίνεται εύκολο. Ελλάδα… Η χώρα όπου σε αναγκάζουν να παρανομήσεις για να κάνεις τη δουλειά σου.

Read More »

Σημεία των καιρών…

210329 TELEIA KAI PAVLA 186 A

Ξηρασία διάρκειας, πριν δύο-τρία χρόνια, στην Αυστραλία. Απίστευτες σε έκταση πλημμύρες, πριν λίγες μέρες, στη μεγάλη αυτή χώρα του νότου. Χιόνι στην Έρημο της Σαχάρας και για πρώτη φορά σε περιοχές της Μέσης Ανατολής. Φοβερή σε ένταση και έκταση κακοκαιρία στις Ηνωμένες Πολιτείες με χιονοπτώσεις, πλημμύρες και πολικό ψύχος. Τεράστιες πυρκαγιές που προκαλούν τρόμο στον Αμαζόνειο και σε άλλες περιοχές του ταλαίπωρου πλανήτη.

Read More »

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος…

210322 TELEIA KAI PAVLA 185 A

Οδεύουμε το δεύτερο χρόνο της πανδημίας και όλα δείχνουν ότι ο δρόμος θα είναι μακρύς και δύσκολος. Ήδη τα κρούσματα παγκοσμίως πλησιάζουν τα 125 εκατομμύρια ενώ οι θάνατοι από τον κορωνοϊό τα 3 εκατομμύρια. Μόνη ελπίδα για την αντιμετώπιση αυτής της πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης είναι να τηρούμε τα μέτρα προστασίας (να κρατάμε κοινωνικές αποστάσεις, να φοράμε μάσκες κτλ) και τα εμβόλια. Τα δυτικά, τα ρωσικά και τα κινέζικα. Όμως η παραγωγή και η διάθεση των εμβολίων είναι γεμάτες προβλήματα. Θα έπρεπε, λοιπόν, οι ταγοί του κόσμου να στρέψουν την προσοχή τους στην επίλυση των προβλημάτων. Αντ’ αυτού, όμως, τα εμβόλια έχουν γίνει αντικείμενο πολιτικών αντιπαραθέσεων και συγκρούσεων συμφερόντων των κολοσσών της φαρμακοβιομηχανίας!

Read More »

Μια νέα αρχή – 6

210315 TELEIA KAI PAVLA 184 A

Είχαμε επί τέλους φτάσει στο Σίδνεϊ. Μετά από ένα αεροπορικό ταξίδι 36 και πλέον ωρών ήταν δύσκολο να πιστέψεις ότι πατούσες στη γη! Το αεροδρόμιο του Σίδνεϊ, το 1970, ήταν ελαφρώς καλύτερο του Ελληνικού της Αθήνας! Μετά τον έλεγχο διαβατηρίων και τη συνάντησή μας με την ομάδα… υποδοχής (γιαγιά, θείες και ξαδέλφια – από την πλευρά της μητέρας μου) κατευθυνθήκαμε προς την έξοδο. Εκείνο που μου έκανε εντύπωση ήταν τα αμέτρητα χαρτάκια που ήταν καρφιτσωμένα σε ειδικούς πίνακες.

Read More »

Μια νέα αρχή – 5

210308 TELEIA KAI PAVLA 183 A

Πετούσαμε ήδη τέσσερεις ώρες με προορισμό το Σίδνεϊ. Από ψηλά και μέσα στο σκοτάδι οι συστάδες των φώτων των χωριών και των πόλεων έκαναν παρέλαση κάτω από τα φτερά του αεροπλάνου της Qantas. Στο βάθος άστραφτε. Κάπου μακριά έβρεχε. Όσο και αν προσπαθούσα να κοιμηθώ δεν τα κατάφερνα. Οι σκέψεις με κρατούσαν άγρυπνο. Πολλά τα σχέδια για το αύριο. Σπουδές και αγώνας για την επιβίωση σε ένα τόπο που είχα ακούσει ότι πρόσφερε πολλά. Τον ειρμό των σκέψεών μου διέκοψε η φωνή του κυβερνήτη: «Κυρίες και κύριοι σε λίγο φθάνουμε στην Τεχεράνη… Σας παρακαλούμε βάλετε τις ζώνες… Σας υπενθυμίζουμε ότι κατά την προσγείωση απαγορεύεται το κάπνισμα…»

Read More »