Ιστορίες για κλάματα…

210111 TELEIA KAI PAVLA 176 A

Το 2021 είναι μια σημαντική χρονιά για την ιστορία της πατρίδας μας αφού συμπληρώνονται 200 χρόνια από την απόφαση των Ελλήνων να σηκώσουν κεφάλι ενάντια στην οθωμανική αυτοκρατορία για να ανακτήσουν την ελευθερία τους. Θυμάμαι από τα μαθητικά μου χρόνια τη σημασία που έδινε το σχολείο στη διδασκαλία της Επανάστασης. Εγκωμίαζαν τους πρωτεργάτες της για την απόφασή τους να κηρύξουν την έναρξη του αγώνα αλλά και τους υποταγμένους ραγιάδες για τις θυσίες τους. Δεν ήταν, όμως, μόνο ο δάσκαλος που με αίσθημα ευθύνης και καλώς νοούμενου πατριωτισμού πότιζε το δένδρο της γνώσης…

Read More »

Επιθυμίες και όνειρα…

210104 TELEIA KAI PAVLA 175 A

Ο άνθρωπος είναι γεμάτος επιθυμίες. Επιθυμεί διακαώς πλούτο. Επιθυμεί ακλόνητη υγεία. Και, όμως, στην προσπάθειά του να αποκτήσει το πρώτο, χάνει το δεύτερο και όταν το αντιλαμβάνεται είναι, τις περισσότερες φορές, αργά. Πολύ αργά! Αποκαλούμαστε νοήμονα όντα αλλά συνεχώς ψάχνω να βρω που στην ευχή έχει πάει αυτή η νοημοσύνη μας. Πάντως η δική μου μεγάλη και… αναδρομική επιθυμία δεν έχει να κάνει με αποκτήσεις υλικών αγαθών.

Read More »

Σκέψεις και ευχές…

201225 TELEIA KAI PAVLA 174 A

Ζούμε σε μια «γιορτινή» περίοδο που κάθε άλλο από γιορτινή φαντάζει. Η λαίλαπα του κορωνοϊού έχει αλλάξει τα πάντα. Τίποτα στη ζωή μας δεν είναι όπως πριν και εκείνο που τρομάζει περισσότερο είναι η σκέψη ότι τίποτα δε θα είναι το ίδιο και στη μετά κορωνοϊό εποχή! Διάχυτη στον κόσμο είναι μια αβεβαιότητα για το αύριο που πολλαπλασιάζεται από το συνεχώς άνοιγμα της ψαλίδας στα εισοδήματα μεταξύ πλούσιων και φτωχών. Όλοι φοβούνται και όλοι εύχονται, περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χρονιά, να ξημερώσει μια καλύτερη μέρα. Να’ ναι το νέος έτος απαλλαγμένο από τα δεινά που μας έφερε το 2020.

Read More »

Η πανδημία του πλανήτη

201218 TELEIA KAI PAVLA 173 A

Δεκαετίες πριν μας έρθει ο κορωνοϊός αλλάζοντας τη ζωή μας, μια άλλη ανθρωπογενής αρρώστια είχε αρχίσει να τρώει τα σωθικά του πλανήτη μας και να ροκανίζει το μέλλον μας. Και αυτή δεν είναι άλλη από την κλιματική αλλαγή. Είμαι βέβαιος ότι η επιστήμη, μετά το εμβόλιο για την πρόληψη του Covid-19, θα βρει και τα αποτελεσματικά φάρμακα για την ίαση των ασθενών. Έχω εμπιστοσύνη στην επιστήμη. Δεν έχω, όμως, εμπιστοσύνη στον άνθρωπο και τους πολιτικούς. Ο άνθρωπος διακατέχεται από φιλοτομαρισμό και αδιαφορία και οι πολιτικοί από το σύνδρομο της επανεκλογής, ανεξάρτητα από το πόσο μεγάλο μπορεί να είναι το κόστος!

Read More »

Στο μονοπάτι των αναμνήσεων

201211 TELEIA KAI PAVLA 172 A

Στις ατέλειωτες μέρες και νύκτες της καραντίνας, αν δεν κάνεις κάτι να περνάς την ώρα σου, η μονοτονία σου δίνει «ψυχολογικές μπουνιές» που τις καταλαβαίνεις! Μέχρι να νικήσουν οι επιστήμονες τον κορωνοϊό, πρέπει εσύ να βρεις τρόπο να νικήσεις την αβάστακτη τυραννία του εγκλεισμού μέσα στους τέσσερις τοίχους του σπιτιού σου ή, αν είσαι τυχερός, μέσα στη μάντρα της αυλής σου. Δεν περνάνε εύκολα οι ώρες της καραντίνας γι’ αυτό έχω επιδοθεί σε «ανασκαφικές» δραστηριότητες στην αποθήκη που φυλάω ότι χρήσιμο και άχρηστο μπορεί να σκεφθεί κανείς.

Read More »

Πόσο ενωμένη είναι η ΕΕ;

201204 TELEIA KAI PAVLA 171 A

Έρχεται η ώρα της κρίσης. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα κληθεί σε λίγα εικοσιτετράωρα να αποφασίσει τα μέτρα κατά της Τουρκίας για την πειρατική πολιτική της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο. Θα είναι μια απόφαση σταθμός στην ιστορία της ΕΕ. Η μέχρι τώρα στάση της απέναντι στην Τουρκία κάθε άλλο παρά αισιοδοξία εμπνέει. Η Ενωμένη Ευρώπη είναι μια ιδέα που παρότι καλή χρειάζεται πολύ δουλειά για να επιτευχθεί. Η κάθε χώρα έχει διαφορετικά συμφέροντα και αυτά προασπίζει αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις που θα έχουν σε άλλες χώρες-μέλη.

Read More »

Μεταναστευτικά

201127 TELEIA KAI PAVLA 170 A

Έχω προσωπική εμπειρία από τη ζωή στην ξενιτιά αφού το μεγαλύτερο μέρος της ζωής μου το πέρασα στο εξωτερικό. Ήμουνα τυχερός γιατί η απόφασή μου να μεταναστεύσω στην Αυστραλία αποδείχτηκε σωστή. Η χώρα αυτή μου έδωσε αμέτρητες ευκαιρίες και της έδωσα τα νεανικά μου χρόνια. Έτσι είναι στη ζωή, δίνεις για να πάρεις. Την αγάπησα σα δεύτερη πατρίδα μου και μού λείπει τώρα που ζω στην Ελλάδα όπως μου έλειπε η Ελλάδα όταν ζούσα στην Αυστραλία. Είναι δύσκολο, αφάνταστα δύσκολο, όταν γνωρίζεις δύο πατρίδες. Θυμάσαι, συγκρίνεις, αναπολείς!

Read More »

Η ζωή στην… κατάψυξη!

201120 TELEIA KAI PAVLA 169 A

Όταν η καραντίνα, λόγω κορωνοϊού, σε έχει περιορίσει μέσα στο χώρο του σπιτιού σου, η ζωή γίνεται μονότονη όσο και αν προσπαθείς να τη στολίσεις με κάθε λογής δραστηριότητες. Τα έχω δοκιμάσει όλα. Καθαρίζω την αυλή δύο φορές την ημέρα. Κλαδεύω κάθε μέρα σε σημείο που κοντεύουν να μείνουν μόνο οι ρίζες των δένδρων και φυτών. Σκουπίζω το πλακόστρωτο πρωί και βράδυ. Έχω καθαρίσει δεν ξέρω και εγώ πόσες φορές την αποθήκη και το γκαράζ σε βαθμό που έχουν… αδειάσει.

Read More »

Το όπλο της λογικής…

201113 TELEIA KAI PAVLA 168 A

Ζούμε σε μια εποχή ξέφρενου παραλογισμού! Πριν συνεχίσω θέλω να τονίσω ότι είμαι κάθετα ενάντιος σε κάθε μορφή ρατσισμού. Αλλά, υπάρχουν και όρια που προστάζει η λογική. Έχουμε καταντήσει ο πόλεμος κατά του ρατσισμού να έχει γίνει ρατσιστικός! Ας πάρουμε το σχετικά νέο φρούτο της εποχής, το αποκαλούμενο «πολιτική ορθότητα». Αυτή η «κυρία» λοιπόν προστάζει ότι η πλειοψηφία δεν πρέπει να προβαίνει σε πράξεις που θίγουν τη μειοψηφία. Σωστό και δίκαιο.

Read More »

Ξύπνησαν μνήμες

201106 TELEIA KAI PAVLA 167 A

Στιγμές δύσκολες, τραγικές ζουν τις μέρες αυτές οι κάτοικοι της Σάμου μετά το καταστροφικό σεισμό της 30ης Οκτωβρίου που συνοδεύτηκε από τρία μικρά τσουνάμι. Οι ζημιές πολλές αλλά εκείνο που συγκλόνισε περισσότερο είναι ο τραγικός θάνατος δύο παιδιών. Εκείνος ήταν 17 και εκείνη μόλις 15! Μόλις πληροφορήθηκα το γεγονός τηλεφώνησα σε ένα φίλο από τα παλιά που ζει τα τελευταία χρόνια στη Σάμο. Με τον Κώστα είχα γνωριστεί στη δεκαετία του 1970 στο Σίδνεϊ.

Read More »