Τέλος στο κόψιμο, αρχή στο φύτεμα…

190715 TELEIA KAI PAVLA 152 A

Το μήνυμα που στέλνουν οι επιστήμονες είναι ξεκάθαρο. Αν θέλουμε να σώσουμε τον δύσμοιρο πλανήτη μας πρέπει να τεθεί τέρμα στο κόψιμο των δένδρων –ή τουλάχιστον να επιτευχθεί κάθετη μείωση αυτής της αλόγιστης καταστροφής– και παράλληλα να αρχίσει παγκοσμίως μια συντονισμένη προσπάθεια δενδροφύτευσης. Μόνο έτσι, υποστηρίζουν οι ειδικοί, μπορούμε να φρενάρουμε την κλιματική αλλαγή και συγχρόνως να πετύχουμε τη σταδιακή αναστροφή των μέχρι σήμερα τρομακτικών συνεπειών της. Παρά τις προειδοποιήσεις των επιστημόνων υπάρχουν πολιτικοί ηγέτες, με πρώτο τον Αμερικανό πρόεδρο, που αμφισβητούν την ύπαρξη του προβλήματος.

Read More »

«Μπρος εκλογές και πίσω ρέμα…»

190708 TELEIA KAI PAVLA 151 A

ΚΥΡΙΑΚΗ 10 ΤΟ ΠΡΩΙ
Πολύ ενδιαφέρουσα η χθεσινή μέρα. Πρώτον, γιατί ήταν Κυριακή που τύγχανε να έχουμε και βουλευτικές εκλογές. Δεύτερον, γιατί ήταν άλλη μία πανέμορφη καλοκαιριάτικη μέρα. Τρίτον, γιατί μπόρεσα και δρόσισα την κορμάρα μου σε ακτή με πεντακάθαρα νερά. Τέταρτον, γιατί η παρέα ήταν τρέλα. Πέμπτον, γιατί δείγματα του ασθενούς φύλου έκαναν παρέλαση μπροστά μας φορώντας μαγιό επικαλυπτικής ικανότητας κορδελίτσας πλάτους 3 εκατοστών και μήκους 50 εκατοστών, εκτροχιάζοντας την φαντασία των αρσενικών και…

Read More »

Καλές εκλογές να’ χουμε…

190701 TELEIA KAI PAVLA 150 A

Μη σας παραξενέψει ο τίτλος. Το «καλές εκλογές» πρέπει να καθιερωθεί ως ευχή. Όπως λέμε «καλή χρονιά», «καλή σαρακοστή», «καλό καλοκαίρι» κτλ. Η ευχή «καλές εκλογές», δηλαδή το αποτέλεσμά τους, πιθανόν να αποδειχθεί σωτήρια για την Ελλάδα. Τη χρειαζόμαστε όπως ο τυφλός το φως του, γιατί στην πατρίδα, μετά από κάθε εκλογική αναμέτρηση δε βλέπουμε φως. Μόνο… σκότος βαθύ και τριακόσιους καλοπληρωμένους βουλευτές να απολαμβάνουν μετά βουλιμίας τα πάμπολλα αγαθά που τους προσφέρει ο βουλευτικός θώκος!

Read More »

Πολλά και διάφορα…

190624 TELEIA KAI PAVLA 149 A

Όταν οι άλλοι πάνε μπροστά πρέπει να ακολουθήσεις και εσύ για να μη μείνεις πίσω. Τι κάνουμε, όμως, εμείς στην Ελλάδα που είμαστε ήδη πίσω; Αντί να ακολουθούμε τους πρωτοπόρους, αυξάνοντας μάλιστα ταχύτητα για να τους φθάσουμε, πατάμε φρένο και σε πολλές περιπτώσεις βάζουμε… όπισθεν, γιατί έτσι μας γουστάρει και γιατί οι κυβερνώντες «αγρόν αγοράζουν»! Αναφέρομαι στην εφαρμογή των νόμων που στην Ελλάδα είναι κάτι εντελώς άγνωστο. Ο καθείς κάνει ότι του καπνίσει ιδιαίτερα σε ότι αφορά το κάπνισμα! Όλοι, με εξαίρεση τους ξένους τουρίστες (αυτοί σέβονται τους νόμους μας), καπνίζουν όπου γουστάρουν παρά το γεγονός ότι ο νόμος που απαγορεύει το κάπνισμα σε κλειστούς χώρους ψηφίστηκε (για τα μάτια του κόσμου, δηλαδή της Ευρωπαϊκής Ένωσης) πριν από δέκα και πλέον χρόνια, αν θυμάμαι καλά!

Read More »

Ταξίδι στον όμορφο ελληνικό βορρά – 7

190617 TELEIA KAI PAVLA 148 A

Μετά από ένα σύντομο σταθμό στο Φουρνά, το γραφικό ορεινό χωριό της Ευρυτανίας (υψόμετρο 850 μέτρα), για ένα καφεδάκι και λίγη ξεκούραση συνεχίσαμε το ταξίδι μας για την πρωτεύουσα του νομού, το Καρπενήσι. Ο δρόμος επαρχιακός. Η ταχύτητα, για λόγους οδικής ασφάλειας, χαμηλή αλλά η απόλαυση της άγριας βουνίσιας και καταπράσινης φύσης απερίγραπτη! Εκεί ψηλά, στο Βελούχι, νιώθεις μια απόκοσμη γαλήνη ψυχής. Η κυκλοφορία αυτοκινήτων σχεδόν ανύπαρκτη, η ομορφιά της φύσης σαγηνευτική και η ατμόσφαιρα πεντακάθαρη με μια έντονη μυρουδιά βρεγμένης γης.

Read More »

Ταξίδι στον όμορφο ελληνικό βορρά – 6

190610 TELEIA KAI PAVLA 147 A

Η τρίτη και αποχαιρετιστήρια επίσκεψή μας στα θερμά λουτρά τού Λουτρακίου Αριδαίας ήταν ένα ακόμα αξέχαστο ημίωρο χαλάρωσης – μια εμπειρία που έκανε και τους τέσσερις της συντροφιάς μας να υποσχεθούμε την επιστροφή μας στην περιοχή με την πρώτη ευκαιρία. Λίγη ώρα αργότερα πήραμε ένα ελαφρύ βραδινό και συνεχίσαμε με ένα καφεδάκι στη ζεστή ατμόσφαιρα μιας συμπαθητικής καφετέριας. Δεν αργήσαμε, όμως, να γυρίσουμε στο ξενοδοχείο μας γιατί χρειαζόμαστε μια καλή δόση ξεκούρασης. Το πρωί θα αρχίζαμε το ταξίδι της επιστροφής προς το νότο.

Read More »

Ταξίδι στον όμορφο ελληνικό βορρά – 5

190603 TELEIA KAI PAVLA 146 A

Είχε ξημερώσει άλλη μια υπέροχη μέρα. Ο ήλιος μόλις είχε «σκάσει μύτη» και η ατμόσφαιρα πεντακάθαρη. Από το μπαλκόνι του ξενοδοχείου μας μπορούσες να διακρίνεις πεντακάθαρα το τέλος του ορίζοντα. Δεξιά μας πανύψηλα βουνά σκεπασμένα ακόμα από χιόνι, αριστερά και μπροστά μας ο καταπράσινος κάμπος. Μετά το πρωϊνό, πήγαμε και πάλι στα Λουτρά Λουτρακίου Αριδαίας, τα γνωστά και ως Πόζαρ, για ένα ακόμα απολαυστικό ημίωρο στα θερμοκρασίας 37 βαθμών νερά του. Ήταν ήδη 10 το πρωί όταν πήραμε το δρόμο για την πρωτεύουσα της περιοχής. Αφού διασχίσαμε τον πανέμορφο κάμπο στρίψαμε δεξιά σε ένα ανηφορικό δρόμο για την Έδεσσα, όπου είναι θρονιασμένη κάπου 35 χιλιόμετρα από τα Λουτρά.

Read More »

Ταξίδι στον όμορφο ελληνικό βορρά – 4

190527 TELEIA KAI PAVLA 145 B

Όταν φθάσαμε στα Λουτρά Λουτρακίου Αριδαίας, τα γνωστά και ως Λουτρά Πόζαρ, ο ήλιος είχε δύσει. Ήμασταν κουρασμένοι αλλά απτόητοι να συνεχίσουμε την… «περιπέτεια». Μετά από μια σύντομη ανάπαυλα στο ξενοδοχείο μας, ζητήσαμε από το γραφείο υποδοχής οδηγίες για να επισκεφθούμε τα λουτρά. Όπως αποδείχτηκε ο έκτασης 72 στρεμμάτων χώρος των λουτρών ήταν πολύ κοντά στο ξενοδοχείο μας. Μόλις δύο λεπτά με το αυτοκίνητο. Στην περιοχή είχαμε έρθει για να απολαύσουμε τα ζεστά (37 βαθμοί) λουτρά και για κανένα λόγο δεν θα χάναμε, λόγω κούρασης, την ευκαιρία και ας ήταν ήδη 9 το βράδυ.

Read More »

Ταξίδι στον όμορφο ελληνικό βορρά – 3

190520 TELEIA KAI PAVLA 144 B

Στο ύψος της Κοζάνης εγκαταλείψαμε την εντυπωσιακή Εγνατία Οδό και πήραμε το δρόμο προς βορρά. Δεκαπέντε περίπου λεπτά αργότερα περάσαμε έξω από την Πτολεμαϊδα, το αστικό κέντρο της περιοχής – πρωτεύουσα της επαρχίας Εορδαίας. Η αρχαία πόλη Εορδαία σήμαινε «αγαπημένη» και πήρε το όνομά της από την αρχαία θεά «Εόρδα», δηλαδή «Μητέρα Γη». Το πρώτο πράγμα που «τραβάει» το μάτι σου είναι τα τεράστια εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Γιγάντιες καμινάδες δεσπόζουν της περιοχής.

Read More »

Ταξίδι στον όμορφο ελληνικό βορρά – 2

190513 TELEIA KAI PAVLA 143 B

Διασχίζοντας τη Γέφυρα Σπυρίδωνος Τρικούπη, που συνδέει το Ρίο με το Αντίρριο, η υπέροχη θέα προκαλεί δέος σε σένα και τα διόδια των 13,50 ευρώ ανά κατεύθυνση σοκ στο… πορτοφόλι σου! Γρήγορα, όμως, ξεχνάς το υψηλό κόστος αφού το εντυπωσιακό αυτό μεγάλο έργο μειώνει αφάνταστα το χρόνο διαδρομής. Προορισμός μας τα Λουτρά Λουτρακίου Αριδαίας κάπου 450 χιλιόμετρα μακριά. Ακολουθήσαμε την Ιόνια Οδό με κατεύθυνση τα Ιωάννινα. Πρόκειται για ένα ακόμα νέο και καταπληκτικό αυτοκινητόδρομο που συγκαταλέγεται στους καλύτερους της Ευρώπης.

Read More »