Δειλή επιστροφή στη λογική…

180122 TELEIA KAI PAVLA 101 A

Μήπως, λέω μήπως, για παράδειγμα, ο Έλληνας άρχισε να καταλαβαίνει ότι η υγεία του και η σωματική του ακεραιότητα είναι πολύτιμα αγαθά; Ρωτάω για να βεβαιωθώ ότι δεν έχω ψευδαισθήσεις αφού στην Ελλάδα τα φαινόμενα εξαπατούν. Ο Έλληνας δίνει και τη ζωή του ακόμα για να προστατεύσει την πατρίδα του από ξένους επίβουλους αλλά δεν διστάζει να την ξεκάνει ο… ίδιος! Σού λέει, «δικιά μου είναι, την κάνω ότι θέλω και λογαριασμό δεν δίνω σε κανένα». Με τον ίδιο τρόπο σκέπτεται και για τον ίδιο του τον εαυτό!

Read More »

Παρενοχλήσεις και άλλες οχλήσεις…

180115 TELEIA KAI PAVLA 100 A

Πριν ασχοληθώ με το σημερινό μου θέμα θέλω να τονίσω ότι είμαι κάθετα ενάντιος σε οποιασδήποτε μορφή παρενόχλησης, σε οποιαδήποτε μορφή βίας. Όμως… Έχει γίνει πια της μόδας, προσωπικότητα γένους θηλυκού, που σέβεται τον εαυτό της, να κάνει μια τουλάχιστον καταγγελία ότι στη διάρκεια της καριέρας της –και ιδιαίτερα στα πρώτα χρόνια– έπεσε θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης! Αξιοσημείωτο είναι ότι όλες οι καταγγελίες με τις οποίες ασχολούνται τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, από το πρωί έως το βράδυ, γίνονται από διάσημες εναντίον ατόμων που και φήμη έχουν και χρήμα.

Read More »

Απάνθρωπες αντιθέσεις

180108 TELEIA KAI PAVLA 99 A

Πέρασαν τα Χριστούγεννα. Πέρασε και η Πρωτοχρονιά. Οι γιορτές πέρασαν, τα παραπανήσια κιλά έμειναν. Φάγαμε μέχρι σκασμού υποσχόμενοι… «Από αύριο δίαιτα». Κολοκύθια νερόβραστα. Ποια δίαιτα; Κοροϊδεύουμε τους ίδιους τους εαυτούς μας. Αυτό το «αύριο» καθυστερεί και για τους περισσότερους δεν έρχεται ποτέ. Ξεχνάμε τις υποσχέσεις μας μόλις ανοίξουμε το ψυγείο! Γιατί έχουμε ψυγείο και γιατί το ψυγείο μας είναι συνήθως γεμάτο.

Read More »

Είμαστε οι πιο φτωχοί… πλούσιοι

171218 TELEIA KAI PAVLA 98 A

Είναι να τρελαίνεσαι με αυτά που διαβάζεις για τη «φτωχή» Ελλάδα! Τον τελευταίο καιρό έχουν πυκνώσει τα δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι η πατρίδα μας δεν είναι φτωχή αφού ο ορυκτός της πλούτος είναι από τους πλουσιότερους σε παγκόσμιο επίπεδο! Την ώρα δηλαδή που χιλιάδες παιδιά πηγαίνουν σχολείο νηστικά, την ώρα που βλέπεις εξαθλιωμένους ηλικιωμένους να ψάχνουν στα σκουπίδια, την ώρα που η πλειοψηφία των συνταξιούχων υποσιτίζεται, την ώρα που καταστηματάρχες δεν τα βγάζουν πέρα και κατεβάζουν ρολά, την ώρα που η δαγκάνα της κακομοιριάς έχει φέρει σε απόγνωση ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού, έρχονται ειδικοί, Έλληνες και ξένοι, και με τις δηλώσεις τους γύρω από τον ελληνικό ορυκτό πλούτο μας αφήνουν εμβρόντητους. Μας λένε πράγματα που μοιάζουν με… παραμύθι!

Read More »

ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ – 5 (ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ): Ελληνικές παρουσίες στη Ρωσία

171211 TELEIA KAI PAVLA 97 A

Ατελείωτα τα αξιοθέατα της ρωσικής πρωτεύουσας. Οι πανέμορφες εκκλησίες της, το Κρεμλίνο, τα αμέτρητα θέατρά της με πρώτο το Μπολσόϊ, απέραντα πάρκα. Ένας νέος κήπος που διαμορφώθηκε κοντά στην Κόκκινη Πλατεία και το Κρεμλίνο και ο οποίος φθάνει μέχρι τις όχθες του ποταμού Μόσκβα είναι το Ζαριάντιε Παρκ με συνολικό εμβαδόν 130.000 τετραγωνικά μέτρα και κόστος κατασκευής 189 εκατομμύρια ευρώ! Περάσαμε αρκετές ώρες μέσα στο Ζαριάντιε Παρκ αλλά δεν ήταν αρκετές για να τα δεις όλα.

Read More »

ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ – 4: Μετρό και υπερταχεία…

171204 TELEIA KAI PAVLA 96 B

Η ρωσική πρωτεύουσα είναι μια γιγαντούπολης και σαν τέτοια χαρακτηρίζεται από τους πλατιούς δρόμους της, τα τεράστια κτίρια, τα μεγάλα πάρκα, τις ατελείωτες πλατείες και τους αχανείς κήπους. Το Μετρό της Μόσχας λοιπόν δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση. Είναι ένα μεταφορικό μέσο που οι δυνατότητές του αλλά και η ομορφιά των φημισμένων σταθμών του σε καθηλώνουν! Το Μετρό άρχισε να λειτουργεί τις 15 Μαϊου του 1935 και από τότε δε σταμάτησε να αναπτύσσεται.

Read More »

ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ – 3: Περί μεταναστών και άλλων τινών…

171127 TELEIA KAI PAVLA 95 A

Η Ρωσία είναι μια χώρα πολυπολιτισμική. Αν και οι αμιγώς σλαβικής καταγωγής Ρώσοι είναι η πλειοψηφία, η χώρα αγκαλιάζει πολλούς λαούς μέσα στα απέραντα σύνορά της. Όλοι αυτοί οι λαοί ζουν σε αρμονία η οποία έχει ελάχιστες φορές διαταραχθεί από εξτρεμιστές. Ας μην ξεχνάμε ότι η Ρωσία είναι ομοσπονδιακή δημοκρατία αποτελούμενη βασικά από 22 δημοκρατίες (σ. η διοικητική υποδιαίρεσή της έχει πολλές διαβαθμίσεις). Επίσημη γλώσσα είναι η Ρωσική, όμως, στην αχανή αυτή χώρα ομιλούνται άλλες 150 γλώσσες και διάλεκτοι!

Read More »

ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ – 2: Συγκρίσεις που πληγώνουν…

171120 TELEIA KAI PAVLA 94 A

Ο καιρός της Μόσχας πρέπει να είναι… φιλέλληνας ή τουλάχιστον… «φιλομεσσάρης». Έκανε λίγο κρύο, παρότι Οκτώβριος, όταν το αεροπλάνο μας προσγειώθηκε στις 3 τα ξημερώματα και χιόνισε λίγο, μια μέρα πριν εγκαταλείψουμε τη ρωσική πρωτεύουσα για να επιστρέψουμε στην ηλιόλουστη Ελλάδα. Όλες τις υπόλοιπες μέρες ο ρωσικός καιρός ήταν χαρά θεού δίνοντάς μας τη δυνατότητα να κινούμεθα χωρίς ομπρέλες και βαριά παλτά. Ήταν, για την εποχή, τόσο καλός ο καιρός που φίλοι Ρώσοι το απέδιδαν στη δική μας… παρουσία. «Μας φέρατε τον καιρό της Ελλάδας» μας έλεγαν αστειευόμενοι! «Ο καιρός της Ελλάδας προσφέρεται δωρεάν και δεν συμπεριλαμβάνεται στις… κυρώσεις. Να έρθετε να πάρετε όσο θέλετε» τους απαντούσα.

Read More »

ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ – 1: Βλακώδης υποκρισία

171113 TELEIA KAI PAVLA 93 A

Ζούμε σε ένα κόσμο άκρατης πολιτικής υποκρισίας. Όταν η Ευρώπη, με εντολή της Ουάσιγκτον, επέβαλε οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία -για να την τιμωρήσει επειδή προσάρτησε τη Κριμαία, της οποίας οι κάτοικοι είναι, κατά συντριπτική πλειοψηφία, Ρώσοι- οι λαοί της γηραιάς ηπείρου πίστεψαν, ελέω προπαγάνδας, ότι κάτι τέτοιο ήταν αναγκαίο και δίκαιο. Βέβαια οι κυρώσεις δεν ήταν ούτε αναγκαίες αλλά ούτε και δίκαιες. Η Ρωσία προσάρτησε την Κριμαία, πρώτον, μετά από αίτημα της συντριπτικής πλειοψηφίας του πληθυσμού της και, δεύτερον, αντιδρώντας στις κινήσεις του ΝΑΤΟ στα νότια σύνορά της.

Read More »

Ζήτω η τρέλα!…

170925 TELEIA KAI PAVLA 92 A

ΚΙΜ ΓΙΟΝΓΚ ΟΥΝ – ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ σημειώσατε Χ! Ισοπαλία σε όλα. Στην πολιτική Χ. Στους λεονταρισμούς Χ. Στις απειλές Χ. Στα υβρεολόγια Χ. Στις γελοιότητες Χ. Στις παλινωδίες Χ. Στην τρέλα Χ. Και από αυτά τα Χ εξαρτάται, δυστυχώς, η παγκόσμια ειρήνη. Χάνεται, όπως φαίνεται, κάθε ελπίδα! Ο ηγέτης της πιο αλλοπρόσαλλης χώρας του κόσμου, της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, και ο ηγέτης της πρώτης υπερδύναμης, των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ανταγωνίζονται στο ποιος θα αποδείξει, πέραν κάθε αμφιβολίας, ότι κάτι δεν πάει καλά σε τούτο τον πλανήτη! Αγνοούν και οι δύο ότι το έχουν ήδη αποδείξει περίτρανα! Είναι και οι δύο τους για τα πανηγύρια.

Read More »