Ιστορίες για κλάματα…
Το 2021 είναι μια σημαντική χρονιά για την ιστορία της πατρίδας μας αφού συμπληρώνονται 200 χρόνια από την απόφαση των Ελλήνων να σηκώσουν κεφάλι ενάντια στην οθωμανική αυτοκρατορία για να ανακτήσουν την ελευθερία τους.
Θυμάμαι από τα μαθητικά μου χρόνια τη σημασία που έδινε το σχολείο στη διδασκαλία της Επανάστασης. Εγκωμίαζαν τους πρωτεργάτες της για την απόφασή τους να κηρύξουν την έναρξη του αγώνα αλλά και τους υποταγμένους ραγιάδες για τις θυσίες τους.
Δεν ήταν, όμως, μόνο ο δάσκαλος που με αίσθημα ευθύνης και καλώς νοούμενου πατριωτισμού πότιζε το δένδρο της γνώσης και συνάμα μας εμφυσούσε την αγάπη και το θαυμασμό προς αυτούς που έδωσαν ότι είχαν και δεν είχαν για να είμαστε εμείς σήμερα ελεύθεροι. Ήταν και η οικογένεια που έπαιζε το δικό της σημαντικό ρόλο. Ήταν ο παππούς και η γιαγιά που μας μιλούσαν με υπερηφάνεια για τους θυσίες των προγόνων μας. Ήταν ο πατέρας που φρόντιζε να μας εξιστορεί τα γεγονότα που οδήγησαν στην αποτίναξη της τυραννίας. Ήταν η μάνα που φρόντιζε να είμαστε έτοιμοι για τις απαγγελίες ποιημάτων και το ρόλο μας στα ιστορικά σκετσάκια και παράλληλα να έχουμε άψογη εμφάνιση στην παρέλαση!
Έτσι εμείς τα παιδιά και γνώση αποκτούσαμε και μας διακατείχε ένας σεβασμός για όλους αυτούς που έδωσαν και τη ζωή τους για να έχει ο Έλληνας ένα καλύτερο μέλλον.
Σήμερα δυστυχώς βλέπω, ακούω και διαβάζω περιπτώσεις απαράδεκτης άγνοιας της ιστορίας μας. Νέοι άνθρωποι δε γνωρίζουν βασικά ιστορικά γεγονότα. Και δεν εννοώ γνώσεις σε βάθος. Εννοώ τα απόλυτα βασικά.
Κάτι δε πάει καλά. Φταίει το εκπαιδευτικό σύστημα; Φταίει η οικογένεια; Φταίει η αδιαφορία των νέων; Ίσως να φταίνε όλα από λίγο!
Είναι πολύ ανησυχητικά τα όσα αποκάλυψε πρόσφατα ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Star.
Ένας αρκετά υψηλός αριθμός νέων πιάστηκαν τελείως αδιάβαστοι μπερδεύοντας το 1821 με το «Όχι του 1940» και τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη με ένα μαύρο καλλιτέχνη ράπερ!
Ένα δείγμα των απαντήσεων που έδωσαν νέοι στις ερωτήσεις του δημοσιογράφου:
- Κοπέλα 16 έως 18 ετών στην ερώτηση «τι έγινε το 1821» απάντησε: «Δε θυμάμαι τίποτα… αλήθεια…»
- Στην ερώτηση «τι γιορτάζουμε το 2021» μια άλλη κοπέλα 20 περίπου ετών απάντησε: «Δε γνωρίζω…». Για να βοηθήσει τη μνήμη της ο δημοσιογράφος τη ρώτησε «Το 1821, τι έγινε;» και η απάντηση σε κεραυνοβολεί: «Η 28η Οκτωβρίου τότε! Η άλωση των Τούρκων…» Με άλλα λόγια από την πόλη έρχομαι και στην κορυφή κανέλλα!
- Νεαρός όταν ρωτήθηκε «ποιος ήταν ο Κολοκοτρώνης;» απάντησε με ύφος επαϊοντος: «Ήτανε ο Νέγρος του Μοριά… πώς το λένε». Να σημειώσω εδώ ότι ο Νέγρος του Μοριά είναι ένας μαύρος καλλιτέχνης ράπερ που θαυμάζοντας το Γέρο του Μοριά χρησιμοποίησε για καλλιτεχνικό του όνομα «Νέγρος του Μοριά»!
- Τέλος μια άλλη κοπέλα στην ερώτηση «ποιος ήταν ο Κολοκοτρώνης απάντησε γελώντας «δεν ξέρω»!
Ανησυχητικά είναι και τα αποτελέσματα δημοσκόπησης του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών (ΚΕΦίΜ). Συγκεκριμένα:
- Απογοητευμένοι εμφανίζονται οι Έλληνες από το πόσο καλά γνωρίζουμε την ιστορία της Επανάστασης. Μόλις 1 στους 10 πιστεύει ότι ο μέσος Έλληνας γνωρίζει καλά την ιστορία της Επανάστασης.
- Το σχολείο αποτελεί την κυριότερη πηγή μάθησης για την Επανάσταση για τους περισσότερους Έλληνες. Επτά, όμως, στους δέκα δεν είναι ικανοποιημένοι με τον τρόπο διδασκαλίας της ιστορίας της Επανάστασης στο σχολείο και 9 στους 10 ζητούν να δοθεί μεγαλύτερη βαρύτητα στη διδασκαλία της.
Και έτσι για την ιστορία να αναφέρω ότι σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, «η Ρωσία αναδεικνύεται, με 42,5%, ως η ξένη δύναμη με τη θετικότερη συμβολή στην Επανάσταση του 1821. Ακολουθούν η Γαλλία και η Μεγάλη Βρετανία».
Εν κατακλείδι να πω ότι η άγνοια των νέων γύρω από σημαντικά, σημαντικότατα κεφάλαια της ιστορίας μας θα πρέπει να μας προβληματίσει σαν έθνος γιατί λαός που δε γνωρίζει το χθες του δεν μπορεί να έχει μέλλον.
Γιώργος Μεσσάρης
ΣΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Ο Γέρος του Μοριά, ο Κολοκοτρώνης. Νεαρός Έλληνας τον μπέρδεψε με το… «Νέγρο του Μοριά»!
- Οποιοδήποτε σχόλιό σας μπορείτε να το στείλετε στο ΜΜΕ που φιλοξενεί το δημοσίευμα ή στην ηλεκτρονική μου διεύθυνση και εγώ θα το μεταβιβάσω: georgemessaris@gmail.com
- Οι τελευταίες παραγωγές ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ του Γιώργου Μεσσάρη: 1: «Σκιές Του Χθες» — Ένα οδοιπορικό στα εγκαταλελειμμένα χωριά της Κεφαλλονιάς και της Ιθάκης. Στα ελληνικά με αγγλικούς υπότιτλους. Διατίθεται σε μέμορι στικ. 2: ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ ΚΑΙ ΙΘΑΚΗ – ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΤΟΥ ΠΕΛΑΓΟΥΣ. Διατίθεται σε DVD σε τέσσερις γλώσσες. Για να τα αποκτήσετε επικοινωνήσετε με τον ίδιο στην ηλεκτρονική διεύθυνση georgemessaris@gmail.com