Η επερχόμενη καταστροφή…

Ποιος κορωνοϊός και πράσινα άλογα. Αυτό που έρχεται με μεγάλη ταχύτητα θα είναι πολύ πιο θανατηφόρο, απίστευτα πιο καταστροφικό και τρομακτικά οδυνηρό και για την επέλαση αυτού του κακού την ευθύνη φέρει ο ίδιος ο άνθρωπος που εθελοτυφλεί, αρνούμενος πεισματικά να παραδεχτεί τις συνέπειες των πράξεων του!

Δύο είναι οι βασικές γενεσιουργές αιτίες της επερχόμενης συμφοράς που αν δεν αντιμετωπιστούν έγκαιρα, τα παιδιά και κυρίως τα εγγόνια μας (δεν τολμώ να μιλήσω για τα δισέγγονά μας) θα δουν πράγματα που εμείς δεν μπορούμε ούτε να φανταστούμε! Οι αιτίες της καταστροφής είναι οι απίστευτα υψηλοί ρυθμοί αύξησης του παγκόσμιου πληθυσμού και η αλόγιστη καταπόνηση του περιβάλλοντος.210510 TELEIA KAI PAVLA 192 A

Δεν ανήκω στην κατηγορία των απαισιόδοξων αλλά οι αριθμοί –που δε λένε ψέματα– φωνάζουν και μάλιστα στεντόρεια: Άνθρωποι βγείτε από λήθαργο πριν είναι πολύ αργά.

Και όμως εμείς οι άνθρωποι κωφεύουμε πεισματικά και ηλιθίως.

Προσπαθούμε να κατακτήσουμε άλλους πλανήτες αδιαφορώντας για το κομμάτι τούτο του σύμπαντος που μας φιλοξενεί!

Η Γη στενάζει από τη μόλυνση του περιβάλλοντος και την αλόγιστη εκμετάλλευση του πλούτου που μας προσφέρει.

Ας ασχοληθούμε πρώτα με το θέμα του υπερπληθυσμού.

Στην ιστότοπο www.worldometers.info/world-population/ μπορεί να δει κανείς πως εξελίσσεται ο παγκόσμιος πληθυσμός και είμαι σίγουρος ότι θα τρομάξει όπως τρόμαξα και εγώ!

Όταν άρχισα να γράφω τούτο το άρθρο ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ ήταν 7.864.038.600 άτομα.

Εικοσιτέσσερις ώρες αργότερα επισκέφθηκα και πάλι τον ίδιο ιστότοπο και τα νέα στοιχεία με άφησαν άφωνο: Ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ είχε αυξηθεί στα 7.864.264.950! 

Μέσα δηλαδή σε ένα 24ωρο ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ είχε αυξηθεί κατά 226.350 άτομα! Αν αυτό τον αριθμό τον πολλαπλασιάσουμε επί 365 θα δούμε ότι μέσα σε ένα μόλις χρόνο ο πληθυσμός της γης θα έχει αυξηθεί κατά περίπου 83 εκατομμύρια και σε 12 χρόνια κατά ένα δισεκατομμύρια!!! Οι αριθμοί αυτοί τρομάζουν και πρέπει να μας προβληματίσουν.

Και το μεγάλο ερώτημα είναι: Θα μπορέσει ο πλανήτης να «σηκώσει» τον πληθυσμό σε 30-40 χρόνια;

Να τον θρέψει είμαι σίγουρος ότι θα μπορέσει γιατί οι νέες τεχνολογίες αυξάνουν την παραγωγικότητα της γης. Με αυτό δεν εννοώ τα νέα λιπάσματα (που πολλά από αυτά είναι επιβλαβή για την υγεία μας) αλλά τις νέες μορφές καλλιέργειας όπως είναι αυτή της «κάθετης καλλιέργειας».

Το μεγαλύτερο πρόβλημα, σε συνδυασμό με την τρομακτική αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού, είναι η μόλυνση και η καταστροφή του περιβάλλοντος.

Ένα πολύ μεγάλο ποσοστό του κόσμου αρνείται, για παράδειγμα, να ανακυκλώσει και όχι μόνο αυτό. Πετάει τα σκουπίδια του όπου τον βολεύει, αρκεί να απαλλαγεί από αυτά!

Την ίδια ώρα καταπονούμε το περιβάλλον με αποψίλωση των δασών για να εκμεταλλευτούμε το ξύλο (χωρίς να γίνεται η απαιτούμενη αναδάσωση στις υπανάπτυχτες χώρες) και το κακό συμπληρώνεται με τις φωτιές οι περισσότερες από τις οποίες είναι εσκεμμένες, τουτέστιν εμπρησμοί.

Η ανησυχητική μείωση των δασών δημιουργεί μεγάλα προβλήματα στη δημόσια υγεία αφού μειώνονται οι «πνεύμονες της γης» και παράλληλα αυξάνεται ανησυχητικά το διοξείδιο του άνθρακα.

Για τη λύση των προβλημάτων αυτών χρειάζονται τολμηρές αποφάσεις από τις κυβερνήσεις, κυρίως των μεγάλων χωρών, αλλά και ευαισθητοποίηση των λαών σε ότι αφορά τη σωτηρία του πλανήτη που μας φιλοξενεί.

Πολύ φοβάμαι ότι αν δε γίνει κάτι πολύ σύντομα η κατάσταση, σε λίγα χρόνια, δε θα είναι αναστρέψιμη και το μέλλον των επερχόμενων γενεών καθόλου ρόδινο…

Γιώργος Μεσσάρης

ΣΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Εικόνα ντροπής για την ανθρωπότητα. Παιδί κάνει μπάνιο σε μολυσμένο ποταμό στο Νέο Δελχί. Για τη μάστιγα του κορωνοϊού που πλήττει την Ινδία δεν φταίνε συνωμότες. Φταίνε οι κυβερνήσεις που δε παίρνουν μέτρα σωτηρίας του πλανήτη αλλά και λαός που με τις πράξεις του συμβάλλει στη μόλυνση του περιβάλλοντος! (ΦΩΤΟ FRAPRESS.GR – YOUTH CULTURAL COMMUNITY).

  • Οποιοδήποτε σχόλιό σας μπορείτε να το στείλετε στο ΜΜΕ που φιλοξενεί το δημοσίευμα ή στην ηλεκτρονική μου διεύθυνση και εγώ θα το μεταβιβάσω: georgemessaris@gmail.com
  • Οι τελευταίες παραγωγές ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ του Γιώργου Μεσσάρη: 1: «Σκιές Του Χθες» – Ένα οδοιπορικό στα εγκαταλελειμμένα χωριά της Κεφαλλονιάς και της Ιθάκης. Στα ελληνικά με αγγλικούς υπότιτλους. Διατίθεται σε μέμορι στικ. 2: ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ ΚΑΙ ΙΘΑΚΗ – ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΤΟΥ ΠΕΛΑΓΟΥΣ. Διατίθεται σε DVD σε τέσσερις γλώσσες. Για να τα αποκτήσετε επικοινωνήσετε με τον ίδιο στην ηλεκτρονική διεύθυνση georgemessaris@gmail.com