Με συντροφιά τη φτώχεια – 3

Το Κονγκό είναι μια χώρα όπου τα περισσότερα από αυτά που απολαμβάνουμε εμείς είναι σχεδόν άγνωστα.

Η διατροφή προβληματική. Η περίθαλψη της υγείας υποτυπώδης. Η μόρφωση των νέων φοβερά δύσκολη. Η κοινωνική πρόνοια στην… εντατική!

Ένα μεγάλο μέρος των πάμπολλων προβλημάτων καλύπτεται μερικώς από ανθρώπους που έχουν αφοσιώσει τη ζωή τους στη βελτίωση της ζωής των συνανθρώπων τους! Και ένας από αυτούς είναι ο αρχιμανδρίτης π. Τιμόθεος Ντούμπα, ιερατικώς προϊστάμενος του ιερού ναού του Αγίου Νικολάου στην πόλη του Ανατολικού Κονγκό, Μπούνια.210712 TELEIA KAI PAVLA 201 A

Ποιος, όμως, είναι ο ακούραστος αυτός εργάτης της ανθρωπιάς;

Ο π. ΤΙΜΟΘΕΟΣ

Ο πατήρ Τιμόθεος (TIMOTHEE NTUMBA MUSUNGAYI) είναι Κονγκολέζος στην καταγωγή. Γεννήθηκε στην Κανάνγκα το 1972 και είναι υιός Ορθόδοξου Ιερέως, του πατρός Θεοφάνους Νtumba και της πρεσβυτέρας Μαρίας Ntumba.

Είναι απόφοιτος του Σχολείου «Φώς Εθνών» της Ιεραποστολής στην Κανάνγκα, της Αθωνιάδος Εκκλησιαστικής Ακαδημίας του Αγίου Όρους, της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ ολοκλήρωσε τις Μεταπτυχιακές του σπουδές στο Τμήμα Δογματικής της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Εκάρη μοναχός με το όνομα Παΐσιος (προς τιμήν του Γέροντα Παïσίου τον οποίο γνώριζε προσωπικά και συχνά-πυκνά επισκεπτόταν στην Παναγούδα) από τον Μακαριστό Μητροπολίτη Κεντρώας Αφρικής κυρό Τιμόθεο Κοντομέρκο το 1999 στο Ι. Ναό Αγίου Ανδρέα Κανάνγκα. Το 2007 χειροτονήθηκε Διάκονος με το όνομα Τιμόθεος.

Δίδαξε 6 χρόνια στο Λύκειο αρρένων «Φως Εθνών» στην Κανάνγκα και αργότερα στην Θεολογική Σχολή «Άγιος Αθανάσιος ο Αθωνίτης» του Ορθοδόξου Πανεπιστημίου της Κινσάσα, όπου ήταν επί 4 συναπτά έτη και Γενικός Διοικητικός Γραμματέας, βοηθώντας τον τότε Ακαδημαϊκό Γραμματέα της Σχολής Πανοσιολογιότατο π. Νικηφόρο Μικραγιαννανίτη, τον μετ’ έπειτα Μητροπολίτη Κεντρώας Αφρικής. 

Έχει κάνει μεταφράσεις ιεραποστολικών βιβλίων, πανεπιστημιακών εγχειριδίων, πολλών γραπτών και προφορικών ομιλιών από τα Ελληνικά στα Γαλλικά και στη Τσιλούμπα (εθνική γλώσσα του Κασάι).210712 TELEIA KAI PAVLA 201 B

Στις 26.06.2011 χειροτονήθηκε ιερέας στην Αλεξάνδρεια και την επομένη ημέρα, ο Μακαριώτατος Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ.κ. Θεόδωρος Β τον προχειρίζει σε Αρχιμανδρίτη και στη συνέχεια τοποθετείται ιερατικώς προϊστάμενος στον Άγιο Νικόλαο στην Μπούνια.

Ο πατήρ Τιμόθεος Ntumba ομιλεί Τσιλούμπα, Γαλλικά και Ελληνικά, όπως επίσης και μερικές τοπικές διαλέκτους του Κονγκό.

ΟΙ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ

Από την πρώτη μέρα της ανάληψης των καθηκόντων ο π. Τιμόθεος έχει επιδοθεί με αφοσίωση στο ιεραποστολικό του έργο. Κατηχεί, βαπτίζει Ορθόδοξους, βοηθάει παιδάκια και άπορες οικογένειες, κηρύττει υπέρ της εθνικής συμφιλίωσης.

Όμως οι ελλείψεις είναι τεράστιες. Η Ορθόδοξη εκκλησία στην Μπούνια δε διαθέτει νηπιαγωγείο, δε διαθέτει ένα μικρό έστω και υποτυπώδες κέντρο υγείας, ούτε καν μια βιβλιοθήκη κάτι που έχει αναγκάσει τον π. Τιμόθεο να μετατρέψει το σπίτι του σε χώρο διαβάσματος και μελέτης!

Τεράστιες οι ανάγκες, ανύπαρκτοι οι οικονομικοί πόροι.

Η δυστυχία βασιλεύει παντού! Στο χέρι μας είναι να την πετάξουμε από το θρόνο της…

Γιώργος Μεσσάρης

  • Αν θέλετε να βοηθήσετε το έργο του πατρός Τιμόθεου μπορείτε να στείλετε οποιοδήποτε ποσό –όσο μικρό και αν είναι– σε έναν από τους πιο κάτω τραπεζικούς λογαριασμούς: Όνομα Δικαιούχου θα γράψετε ΜΑΡΙΑ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΠΟΛΥΚΡΕΤΗ. GR62 0110 7090 0000 7096 0670 340  ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ, GR68 0172 0450 0050 4502 0966 604 ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ, GR96 0260 0740 0006 3020 0980 695 EUROBANK. Γράψετε ως αιτιολογία το ονοματεπώνυμό σας για να ξέρει ότι είναι από σας, επίσης γράψετε ότι τα στέλνετε για την Ιεραποστολή στην Αφρική! Το όνομα της κ. Μαρίας Πολυκρέτη στο Facebook είναι: Maria Christina Polykreti

ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Α. Εκεί που τα νοσοκομεία υπολειτουργούν. Εκεί που ένα πιάτο φαγητό λέγεται ευτυχία. Εκεί που ένα βαρέλι γίνεται κολυμβήθρα. Εκεί χρειάζεται η βοήθειά μας. Β. Ο π. Τιμόθεος κάνει ότι μπορεί για να βοηθήσει τους πάντες και ιδιαίτερα τα παιδιά.

  • Οποιοδήποτε σχόλιό σας μπορείτε να το στείλετε στο ΜΜΕ που φιλοξενεί το δημοσίευμα ή στην ηλεκτρονική μου διεύθυνση και εγώ θα το μεταβιβάσω: georgemessaris@gmail.com
  • Οι τελευταίες παραγωγές ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ του Γιώργου Μεσσάρη: 1: «Σκιές Του Χθες» – Ένα οδοιπορικό στα εγκαταλελειμμένα χωριά της Κεφαλλονιάς και της Ιθάκης. Στα ελληνικά με αγγλικούς υπότιτλους. Διατίθεται σε μέμορι στικ. 2: ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ ΚΑΙ ΙΘΑΚΗ – ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΤΟΥ ΠΕΛΑΓΟΥΣ. Διατίθεται σε DVD σε τέσσερις γλώσσες. Για να τα αποκτήσετε επικοινωνήσετε με τον ίδιο στην ηλεκτρονική διεύθυνση georgemessaris@gmail.com